Čokoládová pěna

Bez vajec, mléka a dalších zbytečností a přesto naprosto dokonalá. To je naše čokoládová pěna. Tak co, vyzkoušíte?

Čokoládová pěna
Čokoládová pěna

Čokoládová pěna trochu jinak

Nemůžete laktózu? Nechcete vejce? Nebo vám zrovna jenom došly ingredience na klasickou čokoládovou pěnu? Ať je to jakkoliv, tak dnešní recept vás nezklame.

Na 4 skleničky budete potřebovat:

2 plechovky konzervované cizrny
1 plechovka kokosového mléka (nejvíc se mi osvědčilo Albert quality)
4 lžíce kakaa
moučkový cukr dle chuti

Jak na to:

Plechovku kokosového mléka si dejte aspoň na hodinku do lednice.
Slijte vodu z obou plechovek cizrny do hrnce. Cizrnu si schovejte na večeři, tu na pěnu nevyužijeme. Nálev přiveďte k varu a 10 minut nechte probublávat na mírném plameni. Poté nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Mezitím otevřete kokosové mléko a do misky na šlehání vyndejte pouze tuhou část mléka co se usadila nahoře. Vodu, která zůstala na spodu, nevyužijeme. K mléku přidejte kakao a cukr. Cukru doporučuji hodně, ještě budeme přidávat vodu z cizrny, která to “naředí” a sladkost zmírní. Poté vyšlehejte do kompaktní směsi. Já používám nástavec (šlehací metlu) na tyčový mixér.
Když voda z cizrny (tzv. aquafaba) vychladla, tak přichází její čas. Přelijte si ji do dostatečně velké misky na šlehání. Začněte šlehat. Používám také tyčový mixér se šlehací metlou. Trvá to tak 5-10 minut než se z vody stane pěna, která vypadá přesně jako sníh z bílků.
Potom si jen vezmete stěrku a směs kokosového mléka opatrně vmícháte do našlehané aquafaby. Naplníte směsí skleničky a dáte minimálně na 2-3 hodiny do lednice.

A čokoládová pěna je hotová, dobrou chuť!

Znáte a používáte aquafabu? Co dalšího z ní připravujete?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *