Domácí růžový sirup

Protože se dotazy na domácí růžový sirup množily a protože je chuťově úplně báječný, sepíšu vám, jak se dělá sirup, ze kterého je ta nejlepší limonáda na světě!

Domácí růžový sirup
Domácí růžový sirup

Na domácí růžový sirup budete potřebovat:

4 litry převařené vody

růže (včetně stonků, já měla půl klasické igelitky, zaplnilo to 5 litrový hrnec)

6 citronů

100 g kyseliny citronové

2 kila cukru krystal

2 kila třtinového cukru

na ozdobu plátek grepu

Postup:

První den si jako první převařte vodu. Nechte trochu vychladit a mezitím si zpracujte citrony. Pokud nemáte BIO, které nejsou chemicky ošetřené, tak je oloupejte a nakrájejte na kolečka. Omyjte si růže, které vložíme do hrnce a prokládáme citrony. Pomalu zahřejeme a když začne bublat, vypneme a po vychladnutí vložíme do ledničky.

Druhý den vyndáme a zase zahřejeme, postupně, pomalu, nenechávám již bublat, ale zato se snažím co nejvíce promíchávat. Zase vypnu, nechám vychladnout a dám do ledničky.

Třetí den už se blížíme ke konci. Směs vyndáme a přecedíme a propasírujeme – mně se u toho nejvíce osvědčil nejdřív plechový jemný cedník a pak zbytky dát do utěrky a vymačkat. Poté přidám kyselinu citronovou a cukr. Dám ne plotnu, postupně zahřívám a míchám. Není potřeba furt, ale zase hlídat, aby se nepřipekl zespodu cukr. Trvá to okolo 20 – 30 minut, než se cukr rozpustí.

Mezitím si připravíme lahve, které vymyjeme vařící vodou a po rozpuštění cukr je naplníme sirupem. Dát je uzávěrem nahoru a nechat vychladnout a dát do ledničky. Tam by měl vydržet dlouho, ale my je máme vždy do měsíce pryč.

Doporučuji servírovat s chlazenou perlivou nebo jemně perlivou vodou a plátkem grepu.

Tina tip:

Pokud nemáte rádi růže, tak velmi doporučuji zaměnit za jakoukoliv jinou bylinku – velmi výrazná je levandule, zklidňující je meduňka a nejvíce osvěžující byla směs meduňka, mateřídouška a máta. Lahve mám z Kik, Pepco a Penny market. Dají se použít ale i například od alkoholu nebo mléka.

Jaký sirup děláte nejraději vy?

 

Vaše Tina

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *