Rostlinná mléka 1.díl

Rostlinná mléka. Ať už kravské mléko nepijete kvůli alergii, z přesvědčení nebo si jen chcete obohatit jídelníček, tak jsou super alternativou. Jak na ně doma a z čeho se dají dělat se dozvíte dnes.

Rostlinná mléka
Rostlinná mléka

Rostlinná mléka

Jejich výroba není tak náročná jak se může zdát. A využití najdou při pečení, vaření, u snídaně nebo jen tak na pití. Dneska si představíme první tři, ty nejjednodušší na přípravu. Najdete tu recepty, seznamy benefitů a i to od kdy jsou vhodné pro děti.

 

Makové mléko

100g máku (lépe se pracuje s mletým), 1 litr vody, 4 datle, špetka soli

Mák a datle namočíme do vody a necháme půl hodinky odstát. Přidáme špetku soli a začneme mixovat. Vystačíte si s tyčovým mixérem. Voda zbělá a vy máte za minutku domixováno. Už zbývá jen přecedit. Nejlíp se mi osvědčila obyčejná silonová ponožka nebo bavlněná utěrka. Zbylý mák můžete použít na pečení nebo třeba do ovesné kaše.

V lednici vydrží maximálně dva dny, rychle se kazí.

Dětem ideální dávat kolem roku. U nás Emil ochutnal asi na 8 měsících, ale zatím, ťuk ťuk,  nereagoval špatně na žádné jídlo

Mák je ideální pro doplnění vápníku.

Ovesné mléko

100g jemných ovesných vloček, 1 litr vody

Postup je stejný jako u makového mléka. Na půl hoďky namočit, pak rozmixovat tyčovým mixérem a přecedit. Pokud chcete mléko „na sladko“ můžete dosladit datlemi a přidat třeba vanilku. Zbylé vločky můžete použít na sušenky, na domácí granolu nebo třeba jako tělový peeling.

V lednici vydrží 3-4 dny.

Dětem dávat kdykoliv po zavedení lepku do stravy.

Ovesné mléko je super zdrojem vitamínů (A, B, E), železa nebo třeba kyseliny listové.

Kokosové mléko

100g strouhaného sušeného kokosu, 1 litr vody

Opět úplně stejný postup. Namočit, rozmixovat, přecedit. Zase můžete mléko ochutit, třeba kakaem nebo skořicí. Zbytky kokosu používám na pečení. Toto mléko je řidké. Pokud potřebujete tučné husté mléko např. na krém do dezertu nezbývá vám než ho koupit v plechovce v obchodě.

V lednici vydrží asi 3 dny.

Dětem opět ideálně kolem 1 roku, ale u nás Emil také zkoušel dřív a setkalo se s úspěchem.

Kokos je dobrý pro doplnění draslíku, fosforu nebo hořčíku.

 

Příště mrkneme z čeho dalšího lze udělat „mléko“. 🙂

Děláte taky rostlinná mléka? A jak chutnají vašim dětem?

 

1 Comment

Napsat komentář